Monday, December 19, 2011

Rindu


Abah,
semalam hari jadi abah...
'selamat hari jadi abah..'



rindunya kat abah..
maafkan ogy abah..
sebab ogy masih menangis lagi...




Al-Fatihah....

Wednesday, December 7, 2011

Pemergian Abah...

25.11.11 ~ Jumaat malam ~
angah bagitau abah sakit kat ICU, Hospital di Kelantan...
mase tue aku tgh mamai..lena diulit mimpi...

26.11.11 ~ Sabtu Pagi ~
aku memikirkan pasal abah..betul ke ape yg angah ckp malam tadi?
ke aku bermimpi semalam?
aku terus gerak angah, tnye betul²..
mmg betul..abah sakit sekarang kat ICU, Hospital di Kelantan..

aku dah jadi xkeruan...terus call Faizal soh balik cepat..aku mmg cuti hari nie sampai isnin..(awal muharam)..aku siapkan brg²..baju..ntah ape baju je yg aku bawak..

pukul 1 ptg, lepas jumpe intan, aku terus balik ke mersing..abang dari Muar pun dah sampai..
dlm pukul 3.30 ptg kami sampai ke mersing..terus naik keta kak long terus pecut ke kelantan..
aku, faizal, lily, abg long, kak long, abang, aidil & ayel...angah xdapat ikut sbb keadaan dia yang tgh sarat tgu hari nak bersalin...kakchik kat selangor..intan tgh amik SPM...

dalam perjalanan, kami masing² buat sedap hati..sampai la dapat satu msg dari angah..
abah kritikal..kena jangkitan Virus Air Kencing Tikus..aku sgt² sedih...

Kakchik call nak gi Kelantan naik bas...

27.11.11 ~ jam 2 Pagi
kami sampai di HRPZ II, Kota Bahru...terus naik wad ICU Teratai..nampak mak tiri aku tgh duduk kat kerusi...

kami sorang² masuk jumpe abah...
xtau nak ckp cam ner...terus menangis tgk keadaan abah..
mcm² wayar kat badan abah..aku genggam tangan abah,
abah sedar kehadiran anak²nya..
abah..abah kuatkan semangat ye abah..ogy tunggu abah..
abah angguk..aku nampak air mata abah jatuh..
ogy sayang abah...!

kak long & abg long nak cari hotel murah² kat situ..bukan ape, sbb bawak budak kecik nie..
kesian plak..aku pun kalau xpikir Lily, aku dah stay kat hospital je..
abang aku xmo ikut..dia nak stay kat hospital...

27.11.11 ~ Ahad
aku xbleh tido...bangun cari sarapan...sambil tgu kak long & abang long semua siap..
dalam pukul 11 pagi kami cari kedai makan..
makan & terus gi hospital..

sampai kat hospital lebih kurang jam 12 tghari..
ramai sedara mara mak tiri aku..
kami rase macam orang asing..ah, mungkin perasaan aku je kot..
nampak di wajah mereka seperti simpati dgn kami..
waktu melawat pukul 1 ptg..kami semua bergegas masuk tp boleh masuk 2 orang je..
so, kena tgu giliran..

aku tgu dgn sabar..kak long & abg long terus ke depan...aku menyorokkan diri dibelakang pintu..
terlalu ramai yg ingin berjumpe dgn abah..aku rase terasing...
kak long terus bagi aku kad pelawat utk aku masuk..
maafkan ogy abah, airmata ini tetap akan jatuh setiap kali menatap wajah abah..
aku cium tangan abah...abah seperti mahu bangun memeluk tapi dia xberdaya..
tak pe abah..ogy paham keadaan abah..abah menggigil menahan kesedihan..air mata abah jatuh lagi..aku kesat dgn tangan...aku cium dahi nya..aku usap anak rambut abah...abah menggigil lagi menahan kesedihan..abah..ogy amat² merindui abah...

aku terus berpaling ingin keluar dari wad itu, tapi perasaan aku seolah² abah tak bagi aku pergi..sgt² berat kaki menyusun langkah..orang kiri kanan seperti kabur..aku xnampak sesiapa..
aku melangkah dgn mata yang basah..pedulik dgn orang sekeliling...

termenung aku diganggu dgn sentuhan jemari halus Lily..
aku amik,
aku dakap,
aku dukung & aku cium..
si kecil ini ketawa tersengih..dia mmg tak mengerti apa²..

"assalamualaikum abah.."
"wa'alainkummusallam.."
"abah sihat?"
"sihat..kocek je xsihat.."
"ahahhaa..kocek ogy pun xsihat.."
kami berdua ketawa...
"cucu abah dah pandai apa?"
"dah pandai jalan dah bah...muke dia kalau bangun pagi dah macam muka abah.."

teringat aku pada perbualan dgn abah di telefon masa bulan puasa yang lepas...
perbualan yang sentiasa dengan gelak ketawa & lawak jenaka abah..
masih terngiang-ngiang di telinga...

kakchik call aku nangis²...aku soh dia doakan yang terbaik utk abah...

waktu melawat petang pukul 5 ptg - 7 mlm...
abah masih seperti tadi...
aku xputus² bisikkan kata semangat pada abah...
abah ada respon, abah gerakan tangan..
rasa seperti nak duduk kat sebelah abah je..aku xnak keluar dari wad nie..
tapi kami xdibenarkan...


kami balik ke hotel...

kakchik balik ke jb..beli tiket dari jb ke kelantan...
maybe akan sampai pagi esok..

kak long, abg long & abang stay kat hospital...

28.11.11 ~ Isnin ~
pagi² aku dah siap, kak long bg kunci keta..sbb dia kate dia penat, nak tido..
kak long cakap, dia nak balik mersing sbb nak hantar abg long aku & amik baju..
aku pun pikir nak ikut kak long, sbb aku pun harapkan keta kak long nak kemana-mana..
klu kak long xder, cam ne aku nak gi hospital?
tapi mak aku xbagi pegi mana²..mak aku xsedap hati..
aku pun rase nak hantar lily kat umah kak lela..sbb kesian kat lily..
tp tak tau la aku nie seboleh² nak balik jb..tp mak aku keras ckp xpayah balik..

aku sampai kat hospital...
doktor nak jumpe waris abah...
aku, abang, kakchik & mak idah...
doktor ckp abah dah tak de harapan..dia sgt² kritikal...
aku xdpt menahan sedih..aku & kachik berpelukan..abang pegang bahu aku suruh aku sabar..
aku lihat abah yang sedang bertarung dengan panyakitnya..
semua organ dalamannya dah rosak...
aku cium tgn abah..
rasa lemah longlai utk menyusun langkah..aku peluk mak idah..
mak, ogy xcukup lagi ngan abah mak....xcukup...

aku berdoa, semoga ALLAH beri lagi kami masa utk bersama² dgn abah...

waktu melawat tghari & ptg, kami masuk & baca yassin..
airmata abah mengalir...aku kesat...aku bisikkan di telinganya...
abah, abah kena kuatkan semangat...ogy tgu abah..
dari gerakan badanya..abah seperti mengerti..
aku pun kena kuatkan semangat tapi, rasa seperti nak meraung..
abah..abah bangun la abah...! bangun la abah...abah bangun....!!!

aku call mak, luahkan segalanya..mak suruh aku sabar..

doktor benarkan kami teman abah di wad sampai pukul 9 mlm..
rasa berat nak balik hotel nak tinggalkan abah..
tp aku kesian kan Lily..
anak kecil yang xmengerti apa²...

kak long xbalik hotel..mereka hantar kami ke hotel & ke hospital semula
angah bertolak dari jb...maybe akan sampai esok pagi..

29.11.11 ~ Selasa ~
pagi, aku cari sarapan...aku tgu kak long amik...
tunggu & tunggu...aku dah xrase sedap hati..
sampai terdetik rasa susahnya mengharapkan orang..
kak long sampai pukul 11 lebih..mase nak masuk kereta, kak long dpt call..kak long suruh abg long bawak cepat²..aku tnye kak long kenapa? kak long xjawab..
aku xtau nak ckp cam ner..jalan pulak jammed..
rase macam nak bukak pintu keta & lari sampai ke hospital..
jantung aku berdegup kencang..risau, panik, sebak..
aku mengharapkan semuanya baik² je..
turun dari kereta, aku, abg long, kak long terus lari..
aku dah tak tahan menahan sebak..
orang sekeliling aku xhiraukan..
aku menangis dalam lif...terus berlari...berlari menuju ke wad ICU...
aku nampak dari ruang kecil di pintu, katil abah dah di tutup dengan kain..
aku & kak long ketuk pintu suruh nurse bukak..bukak..bukak..
aku terus berlari mendapatkan abah..aku pegang tangan abah..aku cium tangan abah..
aku terduduk..
menangis...menangis..dan menangis...
kak long pujuk aku...aku nampak angah, abang, atok & mak idah ada kat situ...
"nyawa dia sampai pukul 12 je ye.." suara nurse kat situ bagitau kami....
mesin dihentikan...wayar & tiub di hidung & di badan abah, nurse tanggalkan...
"maafkan saya ye En. Abd Rafar..."
tue lah yang nurse ckpkan setiap kali nurse tanggalkan wayar & tiub...

terjadi pertelingkahan kecil ketika itu..
sbb kami nak bawa jenazah abah balik ke Johor..tp mak idah xbagi...
mak, tolonglah bg kami peluang pulak..mak dah bawak abah ke sana ke sini..kami xkisah pun..ini abah ogy..!!
mak idah tetap dgn pendirian dia..berkeras tak nak bagi kami bawa jenazah abah..
keadaan amat tegang mase tue...

nurse ckp.."nyawa ada lagi la..kalau nak bincang, bincang kat luar..."

bukan saje nak cakap cam tue...tapi tolonglah jgn lah pisahkan kami lagi...

terdengar jugak nurse ckp "baca yassin...baca yassin.."

abah berdengkur...dia pergi dgn tenang...
abah, abah pergi lah dengan tenang..tanggungjawab abah kat anak² abah dah tertunai...ogy, abg, angah akan jaga adik baik²...

aku & kakchik baca yassin...
walaupun kadang² tersekat² kerana sebak..
kakchik peluk aku...pelukan yang memberi aku semangat...
aku nampak abah seperti memandang kami sambil tersenyum...
aku gagahkan untuk habiskan bacaan...
mata aku tak lepas memandang sekujur tubuh abah....
aku cium kening abah..aku bisikkan di telinganya walaupun ketika itu hanya tinggal jasad
abah pergilah abah..pergilah dengan tenang...

di luar ICU...
aku nampak atok & adik beradik abah ada kat luar..
aku pun xperasan diorg kat dalam wad tadi...
abah pergi disaat semua orang² yang dia sayang ada disisinya....

29.11.11 ~ jam 3 .30 ptg
kami bertolak dari rumah mayat HRPZ II ke Mersing..
mak idah, adik dia & abang aku ikut naik van jenazah..

dalam kereta kak long, aku tak boleh menahan kesedihan...
baca yassin dengan mata yang kabur...
aku kuatkan semangat..
tapi susah..
rasa rindu yang teramat² sgt...
rasa macam nak dengar suara abah..
rasa nak telefon abah...
gila ke aku nie?
YA ALLAH...! susahnya aku nak terima semua nie...

sampai di mersing jam 3 pagi, jenazah abah diletakkan di ruang tamu rumah kak long..
mengadap kiblat..
aku duduk di tepi jenazah abah...
adik, abang, aidil xputus² baca yassin..
aku terkilan sbb pagi tue aku uzur..
aku berzikir..
aku xnak bergangjak langsung...

mak nak tgk muka arwah..aku tolong bukak kan...
mak aku diam..
mak sujud di kaki abah...
aku sedih...
abang dtg peluk mak...

hari semakin cerah..
sekejap lagi abah dah nak di mandikan & di kafankan...
sekejap lagi ogy dah tak dapat nak menatap wajah abah...

sekejap² aku bukak kain yang tutup wajah abah..
aku lap dgn tisu air yang keluar dari tepi hidung abah...
wajah abah aku tatap lagi...aku cium dahi abah..
ini kali terakhir ke aku menatap wajah abah?
abah..kejap lagi, orang masjid akan bawa abah dari ogy..sedihnya ogy..abah..
ogy sayang abah..

aku genggam tangan aku sendiri...
aku pegang tangan kakchik..
cik, cuba tengok tangan...abah tak jauh dengan kita cik..darah yang mengalir nie, darah abah..

hari dah pun cerah...
aku pegi kat hujung kaki abah, aku cari kaki abah..aku pegang dan aku kucup..kucup..
abah, ampunkan ogy abah...ampunkan ogy...

orang semakin ramai datang...aku bangun & mandikan Lily...aku cuba kuatkan semangat..
aku takmo nangis..nanti abah terseksa...

ogy sayang abah, ogy tak nak abah terseksa..
ogy nak abah pergi dengan tenang...
abah jangan susah hati ye..abah dah jalankan tanggungjawab abah pada kami..
abah pergi dengan tenang ye...

abah dikebumikan...
abah dah tak de...
ogy dah tak boleh telefon abah lagi..
ogy tak akan dengar lagi lawak jenaka abah lagi..
ogy tak akan dengar suara abah lagi..
ogy tak akan dapat msg selamat hari raya lagi dari abah..
ogy dah xboleh tatap wajah abah lagi..

abah..sampai ke saat ini pun, ogy masih terbau² abah semasa di hospital..
terasa lagi tangan ini mengusap anak rambut abah..
kesat airmata abah..
genggaman tangan abah..

abah, ingat tak mase ogy duduk dgn abah dulu,
abah bawak ogy jalan² naik motor..pegi desaru..teluk sengat...
makan kat kedai Haji Daud kat Air Tawar 5...
dah macam boyfriend & girlfriend kan..?
bile mak tau kite jalan², mak idah marah..
abah belikan ogy baju pun mak idah marah..
biarlah dia nak marah..
mase mula² masuk sekolah semenchu, abah amik ogy naik motor..
mase ogy amik surat berenti sekolah, nak pindah semula duduk dgn mak kat tmn u,
abah merayu suruh ogy jangan pergi..tapi ogy pergi juga tinggalkan abah..
maafkan ogy...tapi ketika itu keadaan memaksa...

semua tinggal kenangan..
aku kena kuat..tak mo nangis..
tapi bila sepi, memang tak boleh nak halang air mata nie dari mengalir..
abah, ogy minta maaf...ogy terlalu rindukan abah..

YA ALLAH, KAU cucurilah rahmat ke atas roh Abd Rafar bin Ahmad,
dan tempatkan dia dikalangan orang² yang beriman & tergolong di kalangan ahli² Syurga..
Al-Fatihah....

Tuesday, November 15, 2011

Tragedi Natrah...

----------------------------------------------------------------------------
360 di TV3 baru² ada menyiarkan kisah Natrah..
2 orang gadis belanda, generasi ke-3 natrah
datang melawat tempat bermanja mendiang neneknya
di terengganu..
salah seorang nya mirip muka Natrah ketika remaja..
perasaan ingin tahu meluap²..
tgk pada dokumentari yang disiarkan oleh tv3 nie,
kisah nya sgt sedih..
cucunya pun menangis mengenangkan kisah neneknya..Natrah..
kerana kisah ini juga lah, tanah melayu diletakkan di dalam peta dunia
kisah yang buat aku nak tahu ape disebaliknya..
tanya mak, tpi mak cakap, dia pun xfamiliar dgn cite nie..

------------------------------------------------------------------------------------
kisah nie terjadi sekitar tahun 1950 an..
perebutan seorang gadis suci, Natrah antara ibu angkatnya,
che aminah & keluarga Natrah (orang belanda)


Natrah @ Maria Huberdina Hertogh..
dilahirkan pada 24 Mac 1937 di tjimahi jawa, indonesia
jika namanya ditulis dalam bahasa jawi, sebutannya menjadi Nadra..
ketika umurnya 5 thn, dia diserahkan oleh ibunya sendiri (adeline) kepada seorang
peniaga kain (che aminah) di jawa yang berasal dari terengganu..
Nadra diserahkan atas dasar keselamatan..
ketika itu, orang jawa meluap² rasa benci pada orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.
ketika itu pula, bapa nadra menjadi tahanan tentera jepun..

Che Aminah asalnya dari orang bangsawan..
dia bukan calang² orang..
dia sememangnya tersangat la mampu menjaga & membesarkan
nadra berbanding keluarga ibunya sendiri..
selain berniaga kain, dia juga guru mengajar bahasa jepun
dan telah membantu Adeline dalam urusan pekerjaan dengan orang jepun
senang cakap hubungan ibu, nenek nadra dengan che aminah sangat la baik..
sampaikan Che Aminah menghadiahkan mesih jahit kepada Adeline..
semasa Che Aminah menjaga Nadra, sebulan sekali Adeline dtg melawat anaknya..
oleh kerana faktor keselamatan Nadra di jawa,
Che Aminah membawa Nadra balik ke Kampung Banggol, Kemaman Terengganu
melalui singapura..

Selepas Hiroshima & Nagasaki dibom,
bapa nadra (Hertogh) dibebaskan,
dan mereka semua balik ke Belanda tanpa menemui Nadra..
usaha mencari diteruskan melalui kawan² di Singapura & Tanah Melayu..


Nadra dibesarkan oleh Che Aminah dgn penuh kasih sayang..
dan hidup dgn cara islam & budaya melayu..
melihat dari gambar² Nadra & Che Aminah..
Che Aminah sgt² sayang pada Nadra..
begitu juga Nadra..

++++++++++
TETAPI.....
+++++++++++

selepas 8 tahun, kasih sayang seorang ibu angkat ini,
terlerai akhirnya....
sedih sangat..


pada tahun 1950, mase tue Nadra berusia 13 thn..
atas perancangan tipu daya dan muslihat Sarjan Hertogh,
Che Aminah membawa Nadra ke Singapura..
Nadra terus dihantar ke Girl Homecraft, York Hill, Singapura


Che Aminah tidak berputus asa..
dia terus berusaha untuk mendapatkan balik Nadra..
dgn pertolongan peguam dari S.C Goho,
Nadra dikeluarkan dari York Hill
Che Aminah menang dan dapat balik hak penjagaan Nadra...


oleh kerana takut Nadra diambil semula,
Nadra dikahwinkan dengan anak kawan baik Che Aminah,
Mansor Adabi yang pada ketika itu berusia 22 tahun dan Nadra pula 13 tahun..
tapi mereka kahwin gantung..
Nadra & Mansor jatuh cinta pada pandangan pertama
& Nadra akui Mansor seorang yang baik..
perkahwinan meraka tersebar luas...sampai ke penhetahuan Keluarga Kandung Nadra..
dan mereka menjadikan alasan perkahwinan itu untuk mendapatkan Nadra semula..
silapnya perkahwinan mereka berlangsung di singapura - tanah jajahan British
yang mengamalkan Common Low dimana,
remaja dibawah umur 16 tahun tidak boleh dinikahkan.
jika perkahwinan mereka berlangsung di Tambak Johor sekali pun, masih dapat diselamatkan..
sbb negara kita mengamalkan undang² syariah Islam..
perempuan berumur 13 tahun dibenarkan kahwin
sebagaimana isteri Nabi Muhamad, Siti Aisyah

Makhamah memutuskan
Nadra di serahkan kepada keluarga kandungnya..
dia dipaksa dan dijadikan Katholik..
dia dibawa pergi senyap² tanpa berjumpa dgn ibu angkatnya yg tersayang
& suami tercinta..

selepas kes tersebut,
media singapura berkali² mengeluarkan gambar Nadra melutut di hadapan patung Virgin Mary..
seolah-olah menghina Islam..

Nadra dimurtadkan..
orang islam di kota singa & tanah melayu sepakat
untuk menebuskan maruah Islam yang dicemarkan...
akibat dari itu, tercetus lah 'Nadra Riots 1950'
seramai 18 orang mati dan ratusan orang yang cedera..
Singapura di isyhtiharkan darurat 3 hari 3 malam..
dia dibawa pergi senyap² tanpa berjumpa dgn ibu angkatnya yg tersayang
& suami tercinta..



------------------------------------------------------------------------------------------
dari pandangan orang yahudi, umat islam tidak boleh menerima keputusan makhamah,
sedangkan orang islam patuh pada keputusan makhamah itu,
cuma terkilan dengan provokasi yang dilakukan oleh orang yahudi.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Semangat perjuang mereka yang sgt tinggi ini,
membuatkan aku sendiri rasa terharu..
mereka sanggup bergadai nyawa demi Islam..
Rusuhan ini telah meninggalkan kesan yang mendalam
pada hati setiap umat islam ketika itu.
Nadra sendiri merasa sangat bersalah tercetusnya rusuhan itu.
dia merasakan orang islam sangat marah padanya dan bertanggungjawap ke atas kematian yang terjadi akibat rusuhan itu


kehidupan nadra di Belanda dikawal ketat oleh polis &
Paderi²..
Nadra merasa sgt terkongkong..
semasa di sana, dia mencari masjid untuk sembahyang & xlupa untuk sembahyang 5 waktu & membaca Al-Quran..
hatinya sgt dekat dgn islam & melayu..

suami Nadra, Mansor Adabi terus berusaha mendapatkan semula isterinya..
banyak surat yang dia kirimkam utk Nadra,
tapi satu pun Nadra tak terima..
kakak Nadra telah membaca surat tersebut
dan tidak diberikan pada Nadra.
Pada suatu hari, Mansor Adabi telah menerima sepucuk surat
yang kononya ditulis sendiri oleh Nadra dalam bahasa melayu-indo menyatakan
dia sudah menganut agama Khatolik & melupakan dia..
di dalam surat itu Nadra menggunakan nama 'Bertha Hertogh'
surat tersebut mmg bukan Nadra yang tulis..
kemungkinan surat tersebut ditulis oleh kakak @ ibunya
yang mmg fasih dalam bahasa melayu-indo
Mansor Adabi sangat kecewa,
usahanya utk mendapatkan semula Nadra
terkubur..
dia akhirnya telah berkahwin dgn anak muridnya


Hidup Nadra dikawal ketat oleh polis & Paderi²..
tak boleh sesiapa pun orang islam dekat dgn nya
& memaksa Nadra melupakan terus Islam, Che Aminah, Mansor & tanah Melayu..
akhirnya dia membuat keputusan untuk
berkahwin pada usia 18 tahun dengan seorang tentera.
dikurniakan 10 anak..
kehidupannya sangat daif,
tak lama selepas itu, suaminya bersara dari tentera & berkerja sbg seorang tukang kayu.
Nadra hidup dalam kemiskinan.
dia merasa kehidupanya jauh lebih baik jika
dia tidak diambil dari tangan Che Aminah
pada suatu hari dia terlihat dokumentari di tv tentang Mansor Adabi yang sudah berkahwin & hidup dgn senang lenang & kaya raya
dia semakin tertekan sehingga cuba membunuh suaminya
Nadra ditahan oleh pihak polis tapi dibebaskan atas rasa kasihan
dengan nasib yang menimpanya..
dia bercerai & berkahwin dengan seorang lelaki yang selalu datang ke Cafenya.
tak lama lepas tue cerai lagi & hidup tanpa kahwin dgn seorang lelaki indonesia yang sudah mendapat taraf warganegara Belanda..


kisah Nadra memang sangat sedih..
dia meninggal pada usia 72 tahun akibat Leukimia..
sehingga sebelum dia mati pun,
sayangnya pada Mansor Adabi, Che Aminah & kehidupan zaman kanak²nya xpernah padam..

dia juga tak mahu mayatnya dikuburkan, dia telah menderma mayatnya di Hospital Belanda..

kerana cinta & kasih,
Mansor tetap berusaha keras untuk mendapatkan Nadra semula,
kerana cinta & sayang,
Che Aminah tak putus² berusaha mencari jalan supaya tak dipisahkan dengan jantung nyawanya...
kerana desakan hidup yang miskin & sayang pada anak,
ibunya terpaksa menyerahkan Nadra pada orang lain..
kerana rindu,
keluarga Nadra terus berusaha mendapatkan anak yang tersayang...
kerana cintakan ALLAH,
ramai yang terkorban untuk menegakkan agama Islam...

-----------------------------------------------------------------------------------
Nadra, Islam bukan agama asalnya..
selepas dijaga oleh Che Aminah, dia diIslamkan
dan dibesarkan dgn ajaran Islam & budaya Melayu,
dia diambil semula oleh keluarga kandungnya disaat
Islam & melayu sudah sebati dalam dirinya..
dia dibawa ke Belanda dan didedahkan semula dgn agama asalnya..
disana dia dikawal ketat oleh paderi² & polis..
bagaimana dia ketika itu dia baru 13 tahun, menghadapinya seorang diri..
tiada tempat untuk merujuk & bertanya tentang Islam..
mencari-cari arah kiblat..
YA ALLAH..kasihannya dia...

-----------------------------------------------------------------------------------

"..YA ALLAH, jika ada rasa sekelumit sayang padanya, KAU terima lah dia di sisi MU..kasihanilah dia dan ampunkanlah segala dosanya..amin.."


Friday, October 28, 2011

friend eat friend a.k.a kawan makan kawan



kau luahkan masalah, aku jadi pendengar..
aku luahkan masalah, kau sibuk layan FB..wat² xdengar..
kau burukkan kawan kite yang lain,
kau cakap macam²..
sampai aku jadi jelak ngan org tue..
tapi semua tu taktik lama kau..
kau saje nak wat cam tue
kerana nak tutup kesalahan & kesilapan kau..
kau beriya-iya nak soh aku and kawan² nyah dari sini..
kononnye kau pun nak nyah dari sni..
tapi kesimpulannya,
kau yang nak dok senang lenang kat sini..
kau nak soh kami semua berambus
supaya senang utk kau kuasai segalanya..
wahai kawan,
sudah la..
memburukkan kawan sendiri dibelakang..
kau ingat dgn cara itu,
kau ingat, kau akan dipandang?
tidak...sebaik mane pun kau,
mengampu pakai air cond pun,
kau kena jugak dengan dia..
aku akan belajar dari kesilapan..
nape lah erk aku leh percaya dgn kata² kau..
this is for my remaining...

Thursday, October 27, 2011

Zoo, Johor bahru

Ahad lepas akibat ke'boring'an yang telah melanda,
aku & faizal membuat keputusan ke Zoo, johor Bahru..
mase Lily 7 bulan, aku dah bawak dia sekali..
pakai stroler...mmg la sgt leceh..
rasenyer xsesuai kalau nak bawak stroler...
tempat dia banyak tangga & tembok utk melangkah..
so, kalau nak pegi bior lah anak dah pandai jalan..
hepy untuk anak, hepy untuk parents..
eh, cam slogan plak..
mase kehadiran kami, diorg tgh bagi makan kat haiwan² nie...
seronok sgt..lily plak mulut dia xberenti² cakap..
ader 4 ekor anak singa..jinak betul dgn abg yang bagi makan kat situ..
kiut...!
pas tue ader satu tempat,
harimau belang...ader org kat situ soh harimau mandi..
name harimau tue "thambi" ke.."zambri" ke..cam tue lah..
jinak sgt..dia dtg dekat dgn org yang jaga tue,
macam nak peluk..pas tue org tue gosok² dia mcm belai kucing kat umah..
terkejut org yang ader kat situ semua..
menjerit²...
wow, org yang keje kat zoo nie mmg aku salute abis la..
bukan semua org leh wat keje cam tue..
kalau kucing, arnab ke xper lah..
nie nak jaga rimau, singa, ulor..isk..
ape pun layan je lah gambor kami yang sgt hepy nie ye..






Friday, October 21, 2011

Dalily Fahima with Nur Iman Dania

2-2 buat aku penat nak melayan..
ahahah..
nie kalau berjumpa berdua, aku mmg kena tgk..
sbb 2-2 adalah pembuli..
dania buli lily, lily buli dania..
aku kena jadi org tgh..
lagi satu diorang nie kembar.
lily minum susu, dania pun nak minum susu..
so, mmg kena stanby 2 susu...
puting pulak, bertukar²..
biler dania pakai puting, lily amik
aku pun dah xtau mane satu yang diorg punya..
biler sorang dah "poo poo" (berry)
mesti sorang lagi pun sama..
tgk la pic kat bawah nie..
diorang punya baju sama..
baju nie akak aku yang belikan..
syomel betul biler pakai sama²
kalau dah beso, nak ke pakai baju sama lagi?
eheheheh...


Friday, October 14, 2011

mari menari dengan ku..~

Nie lah gelagat lily..
aku soh dia lap air susu yang dia tumpahkan,
dia leh berjoget tgk iklan "Scott's Emulsion"
lily..lily...

video

Bukit Layang², Pasir Gudang

Weekend,
nie le xtiviti kami...
lily nie suke berjalan..
sama cam aku..
abah nyer plak ikut je lah..
kalau x..keje dia membuta je tau..
ahahah...
daripada wat taik mata je baik aku ajak dia beriadah..
bagus tuk budak yang tgh nak belajar alam semesta..
eh, skema plak ayat aku nie
suke tgk lily berjalan kat tmn tu cam..
"dunia ini aku yang punya.."
ahahah..xhirau langsung org sekeliling,
ibu & abah dia pun dia xpedulikan..
berjalan je...xreti penat..dtg kat tmpt org,
pegang peha sambil menjegah muke org tue..
aduiyai, org tue plak yang malu²
lily..lily..





Thursday, October 13, 2011

27 Sept 2011


selamat ulang tahun sayang!
kali nie share cake dgn Lily ye..
walaupun teramat lah sederhana
tapi hepy..
Abah tiup lilin, Lily pun nak tiup lilin..
Love both of u..
everlasting love...



Friday, September 23, 2011

Yummy~

smlm aku balik dari lunch, singgah jap kat kiosk McD kat dlm jusco permas..
lagi pun dlm keadaan sejuk skang nie mmg la xsesuai mkn mende sejuk nie..
tp disebabkan tekak aku yg bengkak sakit nie,
atas nasihat aku sendiri(bukan atas nasihat doktor),
aku pun beli la eskrem nie..
ehehe..konon² ubat la..
pelawe gak budak² opis semua tanak..
bagus, aku lantak sorang!!
no share-share..
ehehe
Milo McFlurry....special dari McD..
pergh! mmg la terangkat..
sodap giler..
klu dulu McD keluarkan gak produk nie tp dalam versi Milo Nugget..
tp kali nie Milo Cereal ngan serbuk Milo lagi..
mmg la Yammiieeee...!
lagi² aku yang mmg suke sgt mkn eskrem..
terbaaaiikkk dari McD..

Yaammmiiieee...
hmmmm...siap la kau Milo McFlurry aku kerjakan..
hhiiiyyyaaaakkk!!

Wednesday, September 21, 2011

pagi yang indah...


dari pagi td nak post entry..
tp sik bz manjang...dah sampai ke ptg..
saje je nak letak pic morning glory kat blog nie..
baru je amik pagi tadi,
sblm nak gi koje...
wat² kenangan tuk lily dah beso nanti..
tgk la lily nyer mate sepet..
nampak noo baru bgn..
aku suke tgk baju tido lily tue..
mama (org yg jaga lily) yg pakaikan..


pagi tue kami bergurau senda...
gelak ketawa..ahahah..
geletek²..



muke lily nie cam muke abah bgn tido...ahahah..
kiss for you sayang..!
mmmuuuaaahhhh~

Wednesday, September 14, 2011

Dalily Fahima




Setiap saat, setiap detik
ibu sentiasa rindu kan lily..
rindu nak peluk & cium lily..
main kejar²..geletek² lily..
rase nk balik umah cepat²..
damn! miss u so much!
mase birthday 1 year ari tue, lupe nak post entry..
mmg tersgt sederhana, tp ibu bukan sengaja sayang..
ibu ader yg special utk lily..
nti ibu & abah bawak lily gi holiday ye..
just for spent our time together..
eeeiii..xsabonyer...



Sunday, August 28, 2011

rayer oh rayer...


alangkah best nyer klu dapat wat persiapan rayer kat umah sendiri kan?



tukar langsir, cat umah, buat kueh rayer, wat open house..
mesti ramai yg xpercaya yg aku leh wat kan?



xper lah..belum masenyer lagi..
insyALLAH biler sampai mase, kami semua akan berpindah.
orang yang sewa rumah aku pun baik..
dia jaga rumah aku mcm rumah dia sendiri..
kalau dia punye application tok beli rumah dah approved,
dia akan pindah..
so, kena tgu lah eaaa..
(",)


Friday, August 19, 2011

sharing is caring...



smlm aku dapat satu email dari customer aku
dia mmg rajin bg aku email yang menarik & tertarik..
tp kali nie dia bg satu email yang berkisarkan tentang kisah benar..
sedih & sgt menyayat hati...
klu anda berani, cuba try test baca...


Hargai & sayangi org2 disekeliling kita sementara mereka masih bernyawa.....

Kisah Benar : "Abang,tunggu mak di syurga ya"


Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"

Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.

Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.

Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"

Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.

Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.

Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.

Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.

Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.

Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.


Januari 2011-
Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.



26 Februari 2011-
Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!

Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,

Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.

Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.



7 Mac 2011-
Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.

Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.

Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"

Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.



13 Mac 2011-
Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"

Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"

Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.

Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.

Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"

Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"

Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"

Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.

Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.

Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!


27 Mac 2011-
Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"

Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.



5 April 2011-
Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"

Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.

Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.


7 April 2011-
Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini.

Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.

Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.



8 April 2011-
Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu.

Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.

"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia




9 April 2011-
Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai.

Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.

"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"

Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.

Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.

"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."

Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!

Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"

Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"

Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.

Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"
Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang ta
pi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.
Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).

Monday, August 15, 2011

dimanakah perasaan itu pergi?


dimana kah pegi nye perasaan itu? ahhahaa...wat suspen je kan?
xtau mane pegi rase nak raya..
maybe sebab xder ongkos lagi kot..
aku sedih gak la..nak wat cam ner kan?
redha je lah..
aku pun tinggal beli baju lily, baju aku sepasang..
jadi lah..
kt opis semua org sibuk tukar 'purse' rege ratus²...
suka hati korang la..
aku skang nk kuarkan duit beli bende yg patut je..
lebih kan lily je..
sabor ye sayang..nti 28hb (mak aik lgi 3hr nk raya),
kite gi shopping ye..


Tuesday, August 9, 2011

Surat untuk Dalily Fahima..



Assalammualaikum sayang...
ibu tulis nie khas untuk kesayangan ibu,
Dalily Fahima bte Mohd Faizal Adha
1thn 19 hari dah usia anak ibu nie..
sepanjang seusia ini..ibu xpernah penat jaga kamu..
biarpun sampai ibu xtido jaga kamu sakit pun,
xpernah terdetik kat hati ni rasa menyusahkan..
ibu seronok jaga kamu..
dan seusia ini, banyak kali dah kamu jatuh sakit..
nak kata setiap bulan..
Ya ALLAH, adakah ini balasan atas kesilapan & dosa² ku ?
mintak jauhkan lah dari terkena tempias pada org² yang aku sayang...
biarlah aku je yang menanggungnyer..
jika sakit lily boleh bertukar tuan,
ibu sanggup amik sakit kamu..
biarlah ibu yg sakit..
ibu xsanggup tgk kamu yang sakit...
betul² xsanggup!


Thursday, July 28, 2011

cerita di bulan Ramadhan


Salam Ramadhan al-Mubarak..
yang bakal tiba bape 4hari je lagi...
semoga kite diberi keizinan untuk menjalankan ibadah puasa lagi pada thn nie..
amin..

haa, thn lepas punya puasa,
aku tgh dalam pantang..
bersalinkan lily lagi seminggu nak posa..
habis la nak dekat sebulan gak aku xposa..
sempat 1mgu je..semoga 1mgu posa aku tue diterima ALLAH s.w.t.
so, aku xposa 23 hari..tgk la aku nyer degil sampai skang aku xganti lagi..
ape nak jadi la..dah jadi mak orang pun perangai xberubah²..
adoiyai...
kire kat http://zakat.com.my/kalkulator-fidyah
aku nyer fidyah klu 23 hari = rm 41.40

teringat thn lepas mase nie aku tgh dalam pantang...
asyik nk nangis, tension..
xbleh kuar jalan²..
mkn hati aku tgk org lain kuar jalan²..
solek, pakai baju lawa bagai...
aku nie ngan rambut toncet tinggi, stokin,
kain batik, ngan pilis lagi..
bengkung manjang..konon xnak perut boroi..
tp boroi gak..
xder nyer bau perfume..bau minyak kayu putih ader la..
dah nak habis pantang nie, aku ape lagi,
dah xpakai dah kain batik, terus pakai suar pendek..
kak long datang kene bebel...
ehehhe...
dlm smgu nak abis pantang,
adik ajak gi bazar ramadhan, terus cepat² tukar jeans..
ape je lah aku nie..





Thursday, July 14, 2011

hasad dengki



"Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah belas kasihan dan rahmatMu."
surah Al-Hasyr 59: 10

sebenanornya perasaan hasad dengki
@
lebih dikenali dgn PHD adalah penyakit hati..
haaa..haaa..takut tak?
tp biasalah org melayu kita nie,
jenis xbleh tgk orang lain lebih sket..
mula lah ader perasaan dengki mendengki..
xder byk pun sikit mesti ader kan..kan..kan..?
tp tgk la cam ne kite nak kawal benda nie dar jadi lebih besooO..
aku pun mohon pada ALLAH s.w.t agar aku dapat mengawal segala perasaan
yang membolehkan aku melakukan yang dilarang olehNYA...
ader terbaca kat facebook Dato' Dr Mohd Fadzhilah Kamsah,
cara² menghidari perasaan hasad dengki nie..
untuk renungan bersama...

Cara menghindari penyakit ini:

1. Rendahkan diri kepada ALLAH dan banyakkan berdoa:

Allhummahdi qalbi waslul sakhiimati sodri
Maksudnya: “Ya ALLAH, tunjukkan hatiku ke jalan yang benar dan keluarkan segala penyakit hati dari diriku.”

2. Kajilah al-Quran dan banyakkan membaca ayat-ayat berkaitan hasad. Mudah-mudahan hati bergetar dan menambahkan ketakutan dalam diri.

3. Banyak membaca sejarah kehidupan Nabi s.a.w tentang cara baginda menjauhi sifat itu seperti Kitab Nurul Yakin fi Sirah Sayyid al-Mursalin.

4. Membaca kisah para sahabat mengenai adab dan akhlak mereka seperti Kitab Suwar Min Hayat al-Sahabah, karya Abdul Rahman Ra’fat al-Basha.

5. Apabila syaitan cuba menimbulkan perasaan itu dalam diri kamu, segeralah membaca isti’azah.

6. Jangan risau kejahatan yang dimainkan oleh hati kerana ia tidak dihisab.
Syeikh al-Islam Ibn Taimiyah r.h berkata:
“Tidak dihisab terhadap apa yang dimainkan dalam diri manusia. Tetapi, dia dihisab atas apa yang dikatakan atau dilakukannya.”

7. Banyak memberi hadiah dan salam kepada orang yang dihasad untuk menimbulkan perasaan sayang.

Sabda Nabi s.a.w:
“Mahukah aku ajar kepada kamu suatu perkara jika kamu lakukan bersama-sama akan menambahkan kasih sayang, iaitu sentiasa memberi salam antara kamu.” –Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Tirmizi.

Wallahu a’lam.

Monday, July 11, 2011

Majlis Cukur Jambul - Dalily Fahima



pada 02 July 2011, lepas isyak
kami sekeluarga mengadakan Majlis Cukur Jambul & Tahlil..
akhirnya..tercapai gak hasrat aku & faizal nak wat..
dari sebulan ke sebulan..
mase majlis tue, sebok nak confirmkan tarikh..
dah last minute jemput org..
yg dtg cuma jiran & sedara mara & kawan
buat biasa je...masak kampung..
tp seronok la dpt kumpul sedara mara aku yang xseberapa nie...
mase majlis tue, xder potong² rambut pakai gunting tue..
lily kena celet madu, sapu air beras..cium sket..
dah...
ada gak lily dapat 'collect'..ehehe..
tp aku mmg rase lega bile majlis nie dah selesai...
tercapai gak kan..?



Wednesday, July 6, 2011

Tangan Ajaib

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,

Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,

Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,

Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,

Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,

Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran,

Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.

Namun,

Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,

Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,

Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?

Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...

Ketika jenazah ibu nak dimandikan...

di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.

Tangan ibu, tangan ajaib...

Sentuhan ibu, sentuhan kasih...

Boleh membawa ke Syurga Firdausi...

Ciumlah tangan ibu,

Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood (Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)

Friday, July 1, 2011

Universal Studio - Singapore


Universal Studio - Singapore

tempat keje aku hri tue ader meeting,
dia ckp nak buat trip ke US-Singapore
pada 31.07.2011
klu xpegi rugi plak..
nak bwk org luar boleh, tp kena bayar RM 200
pasport kena sediakan sendiri..
tp company bg advance tuk staff yg nak wat pasport..
klu aku nak pegi, bawak faizal & Lily..
wat pasport tuk 3 org..3rat
tmbh lagi 2rat dah 5rat..
muahahhaa...pas tue kat sane nti company bg duit kocek satu staff $50
aku mmg nak pegi..
tp xtau lagi ongkos nie nak kena kira gak..
dah le wat pinjaman semua xlepas..
bosan la..
cuba la aku dapt duit terpijak ke..
xpun, tetiba ader org tertinggal kan beg 'james bond' dia yang ader isi berjuta² duit malaysia ke USD ke..pas tue aku plak yang jumpe..perghhh!!!
mmg bukan takat US-Singapore je, US-Hollywood pun aku leh pegi..
kuang kuang kuang...terberangan plak aku nie..
tp aku akan usahakan yang aku n family leh
join rombongan cik kiah ke Universal Studio tue..
yeeehaaaaa...!! arrribbaa...!!

Monday, May 30, 2011

aku & sihir....

"Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia.
Yang Menguasai sekalian manusia, Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam, Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia." - surah An-Nas

18.05.11 waktu maghrib..
baru balik keje, bergurau senda dgn Lily n Dania..tetiba je badan jadi mati sebelah..cram..Ya ALLAh..mcm nak pengsan..nak muntah pun ader..aku gagah kan diri, istighfar byk²..dah ok sket..tp masih lagi terasa badan macam xsedap..

19.05.11
pagi..
gi keje cam biasa tp badan masih lagi sakit..tp kuatkan semangat gi keje gak..kat tmpt keje terus jadi seram sejuk..makan ubat semua xjalan..badan rase cm nak pitam, mkn pun xlalu..balik, bwk kete sampai tmpt keje faizal..aku xbg dia OT..aku mintak dia hantar aku gi klinik...doktor terus bg MC tuk esok..tp tgk la klu aku larat gi keje, aku keje esok..sayang plak RM150 aku..

malam..
mak aku balik tgk aku lain macam...terus pgil nenek tlg urutkan..nenek pgang kaki je aku dah jerit²..nenek ckp nie bukan nak urut, nie ader benda dok menebeng kat bdn aku...nenek ajak gi umah makcik nie..so, aku gi sane mmg betul ader bende nak bergurau ngan aku..dia ckp, mase maghrib, bende tue dr belakang lalu kat tmpt aku baring, dia henyak bdn aku..tue yg aku sakit sgt tue..pas tue dia bg aku air soh minum & mandi..malam pun au susah nak tido, sakit tekak plak..rase cam ader tulang tersekat..sakit sgt..

20.05.11
pagi
aku gi keje cam biasa..tp sakit hanya ALLAH s.w.t yang tahu..aku gagah kan jugak..sorang pompuan nie dok ketawa n nyanyi² seolah² cam suke plak aku nie sakit..arr..lantaklah..aku xselera nak makan..minum lagi lah xbleh..

petang
badan masih lemah..xberdaya..lily pun dah lame aku xmain² ngan dia..sian anak ibu..ibu xlarat sayang..ibu sakit..!

malam
aku telan ubat doktor langsung xbleh..tekak nie dah macam ape dah..semua xleh telan..nak telan air liur pun sakit..masa tido, tetiba rase loya, aku gi bilik air, muntah..habis semua ubat doktor, keluar semua..aku ader rase lagi cam ader benda nak kuar, tp xkuar jugak..dia mcm xnak kuar..mak aku dtg urut belakang aku..mak aku pun tahu cam ader bende nak kuar dr tekak aku tp xkuar..satu malam aku xbleh nak tido..lily mak aku jaga..sian anak ibu..aku amik air sembahyang, baca yasin..bile baca yasin, tekak nie lagi sakit, perut plak rase bergegar..Ya ALLAH..ujian apakah ini?

21.05.11
aku mmg dah xberdaya..dok melepek je..xleh wat ape keje pun..mak soh gi balik umah makcik tue..aku tgu faizal balik keje, terus gi umah makcik tue..dia ckp, arie tue yg dia buat air tue mmg utk hilangkan sihir..mmg ader org sihirkan aku..ader org yang sakit hati ngan aku...dia ckp dia baru bagi sikit je nie..Ya ALLAH..berat sungguh dugaan Mu ini...KAU jauhkanlah ia dari ahli keluarga ku dan KAU kuatkan lah semangat ku untuk menghadapinya..
pas aku mandi limau n minum air yg makcik tue bagi, mlm tue aku muntah lagi..dia nak kuar tp degil, xnak kuar...

22.05.11
badan aku dah xsakit lagi tp tekak je yang xleh nak handle sakit dia..
aku dapat peluk lily, main ngan lily cam biasa..rindu nye kat Lily....
aku sentiasa doa n amalkan surah yasin..biler baca je tekak mmg gatal sgt..badan mengeletar..
nie la pengalaman yang paling xbleh lupa..
bile nak maghrib aku mula rasa mual, gatal tekak nie..nak tido cam terganggu..dah bape malam nie aku tido cam ader ramai je org kt tepi² aku..bising sgt..klu aku terjaga je terus aku baca yasin..malam td aku bajet mesti muntah lagi tp x..
tgh samar² nie, mulut aku terbukak sendiri n aku rase ader bende yang keluar dr mulut aku..
aku terdegar sesuatu..tp aku pasti ader paggil nama org yang buat aku tue..xsangka..aku rasa mlm tue org yang buat aku tu pun sakit..biar dia dpt balik ape yang dia buat kat aku..

23.05.11
aku xkeje hari nie, aku rasa bdn aku lemah sgt..
tekak aku dah beransur baik tp aku rase masih ader lagi..mybe dia xkuar habis..
selera makan aku mati..

24.05.11
aku keje cam biasa..tp xbleh tgk muka org tue..aku jadi marah..aku istghfar byk²..zikir..solat..aku hanya berserah pada ALLAH s.w.t minta izinNYA untuk keluarkan benda halus nie jauh dari aku n keluarga aku..
malam
aku mesti bukak zikir mase nak tido. klu x, aku mmg xdpt tido..terganggu..pas tue pc aku plak problem..agaknya mmarah aku bukak zikir..

25.05.11
aku dah mula ade selera makan..haus tekak nie..xberapa nak makan..tp nak minum air je..
aku harap org tue bertaubat..biarlah dia xnak tegur aku pun skang nie..padahal dia yang buat salah kat aku..macam bagus la..biar ALLAH je yang balas jasa baik dia tue..

Tuesday, April 12, 2011

al-hamdulillah....

semua yang dirancang berjalan dgn lancar..
Ya Allah,
KAU restuilah segala yang kami usahakan ini..
amin...

Monday, April 11, 2011

hari sakit sedunia...

sakit cirit birit dah menular skang nie..

Hati² semua...!



Thursday, March 17, 2011

love yarn...


ehehehe...ini lah hasil kerja tangan aku...
nie baru permulaan...baru nk berjinak² dgn dunia 'crochet'...
1. aku wat hentam buta je..asal jadi bentuk je..
2. konon² nak wat tul lily..dah ukur size kaki dia dah..tp lupa plak nak wat lubang butang kat tali tue..
3. nak wat lagi sebelah tuk lily tp..jadi kecik plak..ape je lah..cam ner lily nak pakai nie?
addusss!


yang nie pulak my 1st idea..saje je wat utk kawan² kat opis..
khas utk Aishah...

yang nie pulak ramai gak yang puji..khas utk Chris..
p/s :- suka lah biler boleh buat orang sekeliling kite pun suka gak..weehhuu~!

Tuesday, March 8, 2011

still sick day...

isnin 07.03.11
aku plak yang sakit..
dah siap nk gi keje..
dah pas hantar lily pun..
aku dah xthn...
nak ter'berry'
adoi..!
terus balik umah
aku xkeje pun..
gi klinik dpt MC
aku amik lily...aku soh faizal jaga..
xlarat la..
pas mkn ubat, aku kuar jap ngan mak, dania, my family
dania pun sakit gak cam lily..
aku n faizal pun sama
xtau la mkn ape..
melarat je sakit nie..

sick day..

hari jumaat 04.03.11 petang,
aku bawak nurul & bby nyer aina gi klinik sbb muntah²
malam tue lily pulak yang muntah²..
aku dah menangis tgk lily dah lemah je..
muntah dah masuk 6 kali,
aku call faizal soh balik hantar lily gi klinik..
kat dlm klinik pun muntah lagi..
tpi lepas dia muntah, dia boleh sengih lagi..
adoi..sayang, ibu takut tgk adik nie tau..
adik leh sengih lagi..
sayang..sayang..
doktor ckp takut lily ader kutip makanan kat lantai
pas tue masuk mulut dia..
isk..bahaya tol!
nasib baik sabtu aku xkeje..
so, xyah la hantar umah kak lela..
hari sabtu 05.03.11,
dr mlm td aku mmg xbg lily susu,
takut la nanti dia muntah plak..
doktor soh bg air garam perisa oren..
mule² dia xnak..
tp maybe dah haus sgt, so, dia pun minum la..
sempat aku buat 2 botol..
lily masih ceria & aktif mcm biasa..
tp hari nie dia lebih byk tido..
maybe badan dia letih..
buang air besar pun cair..
bg mkn ubat senang sket..
xmcm yang lepas..
ptg sket bg air garam, tp..
bbuuueeekkk!
muntah...!
adoi..sayang...ibu terus peluk adik..
xsanggup tgk adik cam nie..
malam, lily dah ok sket..
alhamdulillah..

Tuesday, March 1, 2011

Lily Sayang...

Lily dah 7 bulan 8 hari...
anak ibu skang dah sibuk sgt nak duduk & merangkak..
sayang, ibu tak sabar nak tengok adik pandai jalan,
nanti ibu bleh ajak adik jalan² bile abah xnak kuar..
ehehhe...
kite shopping berdua je..
lagi best..
kalau abah ader, nti abah nak cepat je..
lagi satu ibu xsabo nak dengar adik sebut perkataan nie..
"ibu.."
eeiiii..best nyer...!
sekarang susah dah nak pakai kan baju & pampers..
ligat sekali anak ibu nie..
haipp!! biasa nie..nak kene lepuk ngan ibu??
biler marah ketawa plak..
dah ibu xjadi nak marah..
time ibu ikat rambut adik, tgn adik sibuk tanggalkan..
dah xkemas..ibu bukak, ikat balik bg kemas..
haisss...!!
bile pagi ibu nak gi keje, adik mesti bangun teman kan ibu..
terima kasih sayang...
pas tue ibu bukak lagu 'ABC'..
wahhh!!! bukan main suke lagi eaaa...
biler lagu tue habis, mulut adik bising..nak soh ibu bukak lagu tue lagi eaa..
ehehhe..
Dalily Fahima..
ibu sanggup buat ape saje utk adik..
ibu xkisah, ibu xmkn xder duit...
janji ibu dapat beli brg² adik..
ibu akan usaha utk dapatkan yang terbaik utk adik..
biar ibu susah janji ibu tak susahkan orang lain...
sayang Lily!

Monday, February 28, 2011

my hobby...

hobi...
ape itu hobi?
yang aku paham,
hobi tue ialah sesuatu pekara yang kite buat time kite xder keje,
time tgh boring,
time nak elak tido terbongkang ( terutama aku yang mmg kuat ngorok..)
tapi aku kalau dah ngantok, xkire ape pun..
skang nie aku tgh nak belajo 'crochet',
atau dalam bahasa melayu nyer..
MENGAIT...
kononnyer nak wat kasut tuk Lily,
sebelah dah siap ( itu pun try 3 kali baru menjadi..tp xberapa nak kemas lah)
sebelah lagi aku buat jadi kecik plak..dah xsama dgn yang lagi satu..
ntah pape..=P
feed up, so...
skang aku sibuk plak buat beg kecik..
kononnyer nak bg opismate aku..
eheheh..ntah la..
tgk la cam ner jadi ke idak..ahahah..
tapi biler aku ader hobi baru nie..
dah macam² kejadian berlaku..
aku masak bubur utk Lily hangus..buat lagi, pun hangus..adus!
sanggup nie tido lambat semata² nak mengait..
balik keje, main ngan Lily,
pas Lily tido je, aku terus amik jarum kait & benang..
mengait lah apa lagi..
xsalin baju keje pun xper..
mandi pun aku tak hiraukan..
demi mengait..!
ahahhaa...
sengal!